Merhaba değerli anneler! Bugün sizinle, çocukların ısırma veya vurma gibi davranışlarıyla nasıl başa çıkabileceğimize dair konuşmak istiyorum. Hepimiz biliyoruz ki çocuklar dünyaya geldiklerinde etraflarını ve kendi bedenlerini keşfetmek istiyorlar. Ancak zaman zaman bazı davranışlar geliştirebiliyorlar ve bu konuda nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlamak önemlidir.
Öncelikle, bebekler ve çocuklar doğuştan şiddet içeren davranışlarla gelmezler. Bu tür davranışları gözlem ve deneyimlerle öğrenirler. Özellikle 18-24 aylar arası, yani 1.5-2 yaşları civarında çocuklarımızın benmerkezci düşünce biçimi şekillenmeye başlar. Yani dünyanın etrafında dönmediğini, her istediğinin yapılmak zorunda olmadığını anlamaları zaman alır.
Peki, benmerkezci düşünce nedir?
- Çocuklar dünyanın sadece kendi etraflarında döndüğünü düşünebilirler.
- İstekleri anında yerine getirilmeli gibi bir algıları olabilir.
- Başkalarının da istekleri ve ihtiyaçları olduğunu anlamakta güçlük çekebilirler.
Bazen bu düşünce biçimi, çocukların ağlamalarına, ısırma, vurma, kendini yere atma gibi davranışlara yol açabilir. Peki, bu durumla nasıl başa çıkabiliriz?
Öncelikle, çocuğunuzun ısırma veya vurma davranışını neyin tetiklediğini anlamaya çalışın. Belirli durumlar veya olaylar sonrasında bu davranışları sergiliyorsa, o durumu önceden tahmin edebilirsiniz. Örneğin, oyuncak sırasını kardeşiyle paylaşmak zorunda kaldığında olabilir.
Bu tahminleri yaparak, çocuğun bu davranışları sergilemesini engellemeye çalışın. Örneğin, vurma anı geldiğinde elini tutarak durdurun.
Unutmayın ki, çocuğunuzu asla cezalandırmak veya "vurma", "ısırma" gibi kelimeler kullanmak yerine, olumsuz davranışını açıklayıcı bir dille ifade etmek daha etkili olacaktır. Aynı zamanda çocukla güç savaşına girmemeye özen gösterin. Onunla empati yaparak, onun duygularını anladığınızı göstermek önemlidir.
Çocuğunuzun yanlış davranışlarına tepki gösterirken, sizin de aynı davranışları sergilemediğinizden emin olun. Ayrıca uzun nasihatlerden kaçının ve sakin olduğunuz anlarda ona davranışının hoş olmadığını net bir şekilde ifade edin.
Unutmayın, çocuklarımızı yönlendirirken onlara sevgi ve anlayışla yaklaşmak her zaman en iyi yoldur. Kendinize güvenin, araştırmalarınızı sürdürün ve çocuğunuzun sağlıklı gelişimine destek olmaya devam edin. Okuduğunuz için teşekkür ederim, sevgiler!
Yorumlar
Yorum Gönder
DİKKAT!! Görüşlerinizi Belirtirken ETİK YÖNELTMELİĞİNE Uymanız Gerekmektedir!!